Çanta; kıyafetlerimizi tamamlayan en önemli aksesuardır. Günlük hayatta ihtiyacımız olan tüm malzemeleri içinde taşıdığımız ve her gün kullandığımız için çok hızlı kirlenip yıpranabilir. Sadece önemli günlerde kullandığımız özel çantalarımıza ise ayrıca değer veririz. Kumaş özelliklerine, dokularına, renklerine, çeşitlerine göre çantaların bakımının da farklı olması gerekir. Farklı çanta türlerine özel temizlik ve bakım önerilerini senin için derledik.

Rugan Çantalar:


Parlak deri modelindeki şık rugan çantaların tozunu almak için kuru ya da hafif nemli bir bez tercih etmelisin. Eğer kirlenmişse temizliği limon ile yapabilirsin. Bir parça pamuk üzerine limon sıkıp fazla bastırmadan lekeye uygularsan temizleneceğini hatta çantanın parlaklığının yenileceğini göreceksin. Rugan çanta temizliği için makyaj sütleri de kullanılabilir. Bir pamuk ile lekenin üzerine uygulanabilir.

Süet Çantalar:

Ruganın aksine mat görüntüsüyle hoş bir görünüm sağlayan süet çantaların temizliğine dikkat edilmelidir. Öncelikle lekenin türü tespit edilmelidir. Az miktarda ve sulu ise kağıt havluyla alınmalıdır. Büyük ve yayılmış ise lekenin kuruması beklenmelidir. Kuruyan lekeyi süet fırçası ile fırçala. Son olarak varsa süet spreyi sık ve kurumaya bırak.

Deri Çantalar:

Peki deri çantalar nasıl temizlenir? Kombinine çok farklı bir hava katan deri çantaları temizlerken de titiz davranmalısın. Kirlenmiş deri çantayı temizlemek için ılık sabunlu su kullanabilirsin. Yumuşak bir bezle silmeli ardından ılık duru su ile silmelisin. Kuru bir bezle kurulayarak işlemi bitirebilirsin. Ara sıra deriler için üretilen yağlarla bakım yaparsan çantanın kullanım ömrü artacaktır.

Bez Çantalar:

Bez çanta belki de en çok tercih edilen, günlük kullanıma en elverişli çanta türüdür. Çamaşır makinasında yıkanabiliyor olması da avantaj sağlar. Bez çanta temizliğinde çamaşır suyu gibi sert içerikli deterjanlardan uzak durmalısın. Bu tarz ürünler bez çantanın dokusunu bozup, rengini soldurabilir. Çamaşır makinesinde ortalama bir derecede yıkayabilirsin. Ovarak yapılan temizlik lekeyi daha da dağıttığı için, nemli bir bezle lekenin üstüne tampon yapılması temizliği kolaylaştıracaktır.

Hasır Çantalar:

Yaz aylarının vazgeçilmezleri hasır çantaların temizliğinde, doğal yapısına zarar verecek kimyasallardan kaçınılması gerekir. Hasır çantaların ömürlerini uzatmak için su ile temas ettirmemelisin. Temas ederse suyu içine çeker ve küflenmeler oluşur. Nemli beze damlatılan birkaç damla sirke, hasır üzerindeki lekelerin kolayca temizlenmesini sağlayacaktır. Bir diğer yöntem ise tuzlu su ile temizlemedir.